Kreatif! Tong Sampah Pintar Yang Unik (Video)

Pernahkah kita terfikir untuk mencipta sebuah tong sampah yang mampu bergerak sendiri ? Terdapat satu ciptaan di mana tong sampah ini mampu mengesan objek yang dibuang ke lantai.

Sebagai seorang pekerja yang sering menggunakan kertas, adakalanya jika terlalu tension kita akan terus mencampakkannya ke bawah. Namun dengan teknologi yang dikenali dengan namaSmart Trashbox ia tidak menjadi masalah. Ia merupakan tong sampah pintar yang mampu untuk menangkap sampah yang dibuang. Tong sampah ini begerak dengan sendirinya apabila mengesan objek yang dibuang atau dilambung ke lantai. Sila tonton video di bawah untuk melihat proses membuat tong sampah ini dan bagaimana ianya boleh berfungsi. Harap beberapa tahun akan datang, ianya bakal berada di pasaran. Pastinya sangat cool.

Bunyinya macam senang kan? Tapi sebenarnya, tong sampah ini direka dengan sangat kompleks. Ianya menggunakan litar bersepadu (IC) yang diprogramkan dan disambungkan kepada sebuah  Kinect camera untuk mengesan sebarang pergerakan objek dan dimana lokasi ia akan jatuh.

sumber: Melayu Kini